Amningskudde i egen design

Jag har sytt en egen amningskudde eftersom så många bekanta rekommenderat att ha en sådan.

Som vanligt hittade jag all information jag behövde på nätet. Inspiration och tutorial hittade jag på bloggen Make Baby Stuff men jag var inte så förtjust i formen på deras.

På en svensk blogg hittade jag  förslag på form och lämpliga mått (tyvärr har jag tappat bort länken).

Jag gillade inte formen på någon av kuddarna utan ville ha en som gick runt lite mer mot ryggen. Därför ritade jag ett helt eget mönster.

Så här gjorde jag:

Mönstret: För att hitta rätt mått och form  för mig tog jag en dubbel ståltråd som jag formade runt bröstkorgen/magen. Det resulterade i en oval att utgå ifrån för att hitta form och längd på insidan av kudden. Jag lade sedan ut ståltråden på tjockt papper och ritade av. Sedan ritade jag den yttre halvcirkeln 20 cm utanför den första. För de rundade avsluten tog jag en tallrik till hjälp. Det är bra att tänka på att när kudden stoppas så blir den högre och därmed blir urgröpningen för magen större. Så om du vill ha en kudde som är tajt mot kroppen ska du därför göra innercirkeln någon eller ett par cm mindre.

Innerkudden: För att inte behöva rita så mycket vek jag mönstret på mitten och gjorde likadant med tyget. Sedan nålade jag fast mönstret med det vikta sidorna mot varandra. På så sätt behöver du bara rita och klippa hälften så mycket. Jag nålade fast mönstret och ritade av 2 gånger på ett gammalt lakan men lade till 1,5 cm sömnsmån utanför mönstret. Klippte ut delarna och lade ihop dem räta mot räta, nålade runt om. Jag  sydde ihop de två bitarna  med raksöm men lämnade en ca 10 cm stor öppning vid ett av avsluten för att kunna få in stoppningen. Jag körde också ett varv med zigzag för att förhindra att tyget ska tråda sig. Vände ut och in på alltihop och pressade ut sömmarna (vet egentligen inte om det är nödvändigt om tyget är tunt).

Stoppning (första försöket): Här gjorde jag ett fatalt misstag och fyllde kudden med dun. För det första skräpar det ned något otroligt, man måste vara utomhus när man hanterar det. Vår tomt ser ut som vi har slaktat flera fåglar! För det andra upptäckte jag till min fasa att dunet kröp ut genom tyget. I massor. Om du ska stoppa kudden med dun måste innerkudden sys av ett särskilt duntätt tyg som är extra tätvävt, jag har fått lära mig att det heter duncambric eller cambric. Vanligt tyg funkar alltså inte. Det vara bara att tömma kudden på dun (och skräpa ner ännu mer på tomten) och börja om.

Stoppning (andra försöket): Jag slaktade två syntetkuddar från IKEA (billigaste sättet att få stoppning på) och fyllde kudden ordentligt. Jag nålade igen öppningen och sydde igen den med symaskinen. Det gör inget om det blir fult eftersom det döljs av kuddfodralet.

Kuddfodral:  Till kuddfodralet valde jag ett mjukt bomullstyg från Michael Miller som jag hittade på Etsy.  När jag ritade av mönstret lade jag till 2 cm sömnsmån. Lite mer än för innerkudden för att vara säker på att fodralet inte skulle bli för litet. Kuddfodralet fick en örngottsöppning (finns beskrivet på Make Baby Stuff). Jag lade också till två snören för att kunna knyta ihop kudden. Dessa lades mellan de två tygstyckena innan jag sydde ihop dem räta mot räta. Eftersom det är örngottsöppning syr man hela vägen runt fodralet och vänder det sedan ut och in genom öppningen. Om det är ett tjockare tyg kan det vara en idé att pressa ut sömmarna innan du vänder det.

Knöla in innerkudden i kuddfodralet och voilá: en amningskudde!

En reaktion på ”Amningskudde i egen design

  1. Jättefin, har inte rktigt förståå hur duktig du är på att sy. Dessutom skriver du helt underbart, en fröjd att läsa. KRAM /Mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s