Nytt verandatak

I vintras blåste den gamla takpappen nästan av verandan och nu under våren har vi sett att det släpper igenom regn. Dessutom satt det ett riktigt dåligt hemmagjort bleck mellan tak och fasad. Eftersom lockläkten ska överlappa blecket var det bara att inse att vi skulle få fixa verandataket först, innan vi spikar på lockläkt på den här delen av taket.

Förra söndagen fick vi 10-timmars generös hjälp av Kennys pappa (tusen tack!!). Karlarna slet hårt i solgasset och värmen.  Jag assisterade med påfyllda vattenflaskor och matservering.

Först av allt åkte vattbrädor och bleck av. Sedan slets den gamla pappen bort och spikarna drogs ur. Den gamla pappen var i mycket dåligt skick och det var bara ytpapp på taket, ingen underlagspapp.

Efter att brädtaket var frilagt var det dags att spika på underlagspapp och sedan ytpapp som skulle både spikas och asfaltsklistrade. Det sista som hanns med denna arbetsdag var att sätta upp blecket.

Då vi inte vill bryta upp fasadbrädorna funkade det inte att använda ett överbleck. Vi skaffade istället ett underbleck med avsikten att göra ett spår i fasaden att sticka in blecket i. Tyvärr har vi inte riktigt kommit på hur vi ska fräsa det där spåret för blecket är bara någon millimeter tjockt och skäret på vår cirkelsåg är alldeles för tjockt.  Dessutom är ju fasadbrädorna konvexa vilket komplicerar det hela ytterligare.

Vi har tillsvidare bara spikat upp blecket utan spår.  Kanske vi bara kan köra silikon i mellanrummet mellan bleck och fasad? Tips och råd mottages tacksamt.

Det är fortfarande lite kvar att göra innan taket är helt klart,  så en bild på det slutgiltiga resultatet dröjer ett tag till. Så här såg det i alla fall ut ungefär mitt på dagen när underlagspappen lades på.

Detta behövs:

  • underlagspapp 4 rullar
  • ytpapp 5 rullar
  • pappspik
  • underbleck 6 m
  • bleckspik
  • asfaltsklister
  • kaffe, kubb och spenatomelett
  • två lättklädda karlar

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s